Ασμουσεν σε Τσίπρα: «Δεν αγνοούμε τις κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα» «Ο φασισμός απειλεί τον πολιτισμό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ


Η διαφωνία για το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα ήταν προφανής στην συνάντηση μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα και του εκτελεστικού μέλους της ΕΚΤ κ. Γιέργκ Ασμουσεν στην Φρανκφούρτη.
Παρά ταύτα, διαφάνηκε πως κάποιες προϋποθέσεις επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπάρχουν – υπό την σκιά και των τελευταίων δραματικών γεγονότων στην Ελλάδα και την ανάδειξη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Χαρακτηριστικό ήταν τόσο το ενδιαφέρον που έδειξε ο κ. Ασμουσεν για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και τα όσα ο ίδιος ανέφερε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά την συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ασμουσεν ανέφερε μεταξύ των άλλων σε αυτήν την συνομιλία ότι η ΕΚΤ δεν αγνοεί κατά τις αξιολογήσεις της τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ποσοστά της ανεργίας των νέων.
Οπως ανέφεραν παρευρισκόμενοι στην συνομιλία, ο κ. Ασμουσεν δήλωσε, μεταξύ των άλλων: «δεν είμαστε τυφλοί, βλέπουμε την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Εξι στους δέκα νέους είναι άνεργοι και αυτό είναι απαράδεκτο. Το λαμβάνουμε υπόψη στις προτάσεις και τις εισηγήσεις μας για τον σχεδιασμό του προγράμματος».
Σημειώνεται ωστόσο ότι και σε αυτήν την συνάντηση ο κ. Ασμουσεν επανέλαβε ότι το πρόγραμμα έχει αποτελέσματα και συντελείται πρόοδος, ενώ επέμεινε πως αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και επιτευχθεί φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα, θα πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα.
Οι ίδιες πηγές μετέδιδαν από την Φρανκφούρτη ότι ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην σκληρή γραμμή και τόνισε ότι το πρόγραμμα δεν έχει αποτελέσματα και το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Επανέλαβε επίσης ότι απαιτείται αναδιάρθρωση του χρέους και κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος για την βιωσιμότητά του.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε στον κ. Ασμουσεν τις κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα της χώρας.
Μεταξύ των επιχειρημάτων που επιστρέτευσε ο κ. Τσίπρας ήταν και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, το οποίο οδηγεί πολλές από εκείνες που εξακολουθούν να λειτουργούν, εκτός συνόρων προκειμένου να επιβιώσουν.
 
Ο φασισμός απειλεί τον ευρωπαϊκό πολιτισμό
 
Μετά την συνάντηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε τα εξής:
«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση και ανταλλαγή ιδεών. Είχαμε την ευκαιρία να επισημάνουμε στον κ. Άσμουσεν την εκτίμησή μας ότι το πρόγραμμα μετά από 3 χρόνια εφαρμογής παραμένει μη βιώσιμο, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με το μέγεθος του ελληνικού δημόσιου χρέους το οποίο αντί να μειώνεται, αυξάνεται.
Και, βεβαίως, εκτιμήσαμε και τις κοινωνικές επιπτώσεις από τα 3 χρόνια της εφαρμογής ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας.
Εστιάσαμε τη συζήτησή μας πάνω στο κρίσιμο θέμα της ρευστότητας και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Εξηγήσαμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, όταν είναι αναγκασμένες να δανείζονται με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια. Γι’ αυτό είχαμε και το τελευταίο διάστημα φαινόμενα φυγής σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
Τέλος, συζητήσαμε και καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις και θέσεις για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους στο πλαίσιο της λύσης που είχε δοθεί το 1953 για τη Γερμανία, αλλά και τις προτάσεις και σκέψεις μας σε σχέση με την αναγκαία αναπτυξιακή πορεία που πρέπει να έχει η ελληνική οικονομία. Μια ανάπτυξη, όμως, που να μπορεί να βασίζεται σε ένα στέρεο έδαφος και όχι στο έδαφος της ανεργίας και της κοινωνικής διάλυσης.
Ήταν μια πρώτη συνάντηση και νομίζω ότι ήταν εποικοδομητική και ουσιαστική και θα έχουμε την ευκαιρία να κρατάμε ανοιχτό ένα δίαυλο επικοινωνίας.
Τέλος, να επισημάνω ότι είχα την ευκαιρία και νομίζω ότι είναι χρέος όλων των ελλήνων πολιτικών όταν βρίσκονται και συναντιούνται με την πολιτική και οικονομική ηγεσία στην Ευρώπη να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά οδυνηρού φαινομένου στην Ελλάδα, την ανάπτυξη του φασισμού και των νεοναζί. Χθες είχαμε ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός που νομίζω ότι πρέπει όλους μας να μας συγκλονίσει και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι επιπτώσεις της οικονομίας στην κοινωνία μπορούν να είναι πολυδιάστατες. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι μας να ανασκουμπωθούμε και να λάβουμε μέτρα, ώστε αυτό το φαινόμενο να σταματήσει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα, γιατί είναι μια απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s