Μετεκλογικές διεργασίες με καμβά την αύξηση φόρων


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι Χριστιανοδημοκράτες επιδίδονται σε κινήσεις καλής θέλησης ενώ Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δείχνουν απροθυμία. Στο επίκεντρο φορολογικά ζητήματα.

 

Την ώρα που το μετεκλογικό «πόκερ» για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη, ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών επιδίδονται σε κινήσεις καλής θέλησης προς τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους.

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίος δήλωσε πως τα ζήτηματα φορολογίας πλέον δεν αποτελούν «ανυπέρβλητο εμπόδιο» προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται αύξηση φόρων.

 

Ας σημειωθεί, ότι οι Σοσιαλδημοκράτες απέρριπταν κατηγορηματικά στον προεκλογικό τους αγώνα ένα τέτοιο ενδεχόμενο και καυτηρίαζαν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, οι οποίοι τάσσονταν υπέρ των αυξήσεων στους φορολογικούς συντελεστές.

 

Αύξηση της φορολόγησης για τα υψηλά εισοδήματα

 

 Δεν συνιστά «ανυπέρβλητο εμπόδιο» το ζήτημα της φορολογίας, δήλωσε ο Β. Σόιμπλε

Πολιτικοί παράγοντες των Χριστιανοδημοκρατών εκφράζουν τώρα την άποψη ότι θα μπορούσε κάλλιστα να αυξηθεί ο φορολογικός δείκτης για τα υψηλά εισοδήματα, o oποίος σήμερα ανέρχεται στο 42% καθώς και ο λεγόμενος φόρος για τους πλουσίους, ο οποίος ανέρχεται στο 45% για τα εισοδήματα άνω των 250.000 ετησίως. Πάντως Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι ζητούν την αύξηση του φόρου για τα υψηλά εισοδήματα στο 49%.

 

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η αλλαγή γνώμης μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα σχετίζεται με τους ισχυρούς ενδοιασμούς που εκφράζουν τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι απέναντι σε μια κυβερνητική συνεργασία με την Αγκελα Μέρκελ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες πάντως ελπίζουν πως αυτή η χειρονομία καλής θέλησης θα καρποφορήσει με τέτοιον τρόπο ώστε το αυριανό συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s