Νέο, ροζ σκάνδαλο παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ Αμερικανοί πράκτορες της NSA παρακολουθούσαν τις συντρόφους τους, μέσω της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας


Νέο, ροζ σκάνδαλο παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ Αμερικανοί πράκτορες της NSA παρακολουθούσαν τις συντρόφους τους, μέσω της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας

Τουλάχιστον 12 πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ- η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων- χρησιμοποιούσαν επί χρόνια τα μέσα που τους παρείχε το πρόγραμμα, για να υποκλέπτουν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των ερωτικών συντρόφων τους.

Σε επιστολή του προς τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τσαρλς Γκράσλεϊ, που είναι μέλος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Γενικός Επιθεωρητής της NSA Τζορτζ Έλαρντ καταγράφει 12 περιπτώσεις «σκόπιμης κατάχρησης» των προγραμμάτων παρακολούθησης από την 1η Ιανουαρίου 2003.

Το νέο αυτό σκάνδαλο που αφορά την παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής των Αμερικανών πολιτών βαφτίστηκε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης «LoveInt», από τις λέξεις Love και Intelligence, που σημαίνει «Ερωτικές Πληροφορίες».

Τα…θύματα

Ο νόμος απαγορεύει στην NSA να παρακολουθεί Αμερικανούς, ή ξένους νόμιμα εγκατεστημένους στις ΗΠΑ, εκτός εάν υπάρχει υποψία ότι ενέχονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Απαγορεύονται επίσης κατηγορηματικά οι παρακολουθήσεις για προσωπικούς λόγους.

Αυτό πάντως δεν εμπόδισε το 2004 μια υπάλληλο που υπηρετούσε σε άλλη χώρα να παρακολουθεί το κινητό τηλέφωνο του συζύγου της, επειδή υποψιαζόταν ότι διατηρούσε παράλληλη σχέση με κάποια άλλη, αποκάλυψε ο Έλαρντ.

Σε μια άλλη περίπτωση, μια αλλοδαπή κατήγγειλε ότι υποψιαζόταν πως ο φίλος της, ο οποίος εργαζόταν για την NSA, παρακολουθούσε το τηλέφωνό της.

Από την έρευνα που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι ο εν λόγω υπάλληλος από το 1998 μέχρι το 2003 είχε παρακολουθήσει τις τηλεφωνικές συνομιλίες εννέα διαφορετικών τηλεφώνων που ανήκαν σε γυναίκες.

Ένας τρίτος υπάλληλος παρακολούθησε τα τηλέφωνα τριών γυναικών στο διάστημα 2001-2003, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί εάν διατηρούσε ερωτικό δεσμό μαζί τους.

Ένας στρατιωτικός δεν δίστασε, την πρώτη ημέρα που έπιασε δουλειά, να ελέγξει έξι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της πρώην φίλης του.

Όταν τον εντόπισαν δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι το έκανε για να… εκπαιδευτεί σε αυτού του είδους τις παρακολουθήσεις.

πηγή: news.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s