Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ζητά η ομογένεια της Αυστραλίας Συνέδριο για την επιστροφή των Γλυπτών, 16 – 17/11 στο Σίδνεϊ


Το δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τίτλο «Parthenon, an Icon of Global Citιzenship», θα διεξαχθεί μεταξύ 16-17 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ και θα προσελκύσει επιστήμονες, ομιλητές και ακτιβιστές από όλον τον κόσμο.

Ζωντανό με κάθε δυνατό τρόπο διατηρεί η ομογένεια της Αυστραλίας το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Και το διατυπώνει με κάθε ευκαιρία. Όπως έκανε ο ομογενής υπουργός Ενέργειας και Πολυπολιτισμού της Βικτώριας, Νίκος Κότσιρας στο πρόσφατο ταξίδι του στο Λονδίνο.

Ο κ. Κότσιρας όχι μόνο έθεσε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών αλλά πήγε για άλλη μια φορά στο Βρετανικό Μουσείο για να τα θαυμάσει,  και παρακολούθησε και σχετική ομιλία που δόθηκε στο Hellenic Club. Αν και επισκέφθηκε το Λονδίνο με την ιδιότητά του ως υπουργός Ενέργειας, εντούτοις ο κ. Κότσιρας είχε, επίσης, επαφές με τον Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο της Βρετανίας, στελέχη της ομογένειας, τον Σπύρο Μερκούρη (αδελφό της Μελίνας) και άλλους.

Επιστροφή των Γλυπτών στο εξαίσιο Μουσείο της Ακρόπολης

 

Επίσης, με την ιδιότητα του υπουργού Πολυπολιτισμού συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής, της ινδικής και της μουσουλμανικής κοινότητας του Λονδίνου. Και, βεβαίως, δεν έχασε ευκαιρία να ζητήσει και την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα,  τώρα που υπάρχει το νέο εξαίσιο Μουσείο της Ακρόπολης.

Συνέδριο στο Σίδνεϊ

Στο μεταξύ,  το δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τίτλο «Parthenon, an Icon of Global Citιzenship», θα διεξαχθεί μεταξύ 16-17 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ και θα προσελκύσει επιστήμονες, ομιλητές και ακτιβιστές από όλον τον κόσμο.

Για τον λόγο αυτό,  θα γίνει και ειδική ενημερωτική βραδιά στη Μελβούρνη,  την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στην αίθουσα των Ιθακησίων στο κέντρο της πόλης. Εκεί θα γίνει αναφορά στην προετοιμασία του συνεδρίου, θα δοθούν πληροφορίες και θα τεθούν οι στόχοι για την επιτυχία του. Τα θέματα του συνεδρίου θα αποτελούνται από τέσσερις βασικές ενότητες: Εκπαίδευση, Ακτιβισμός, Οικονομία και Νομικά/Δικαστικά.

Εμμανουήλ Κόμινο

Ο πρόεδρος και ιδρυτής της Αυστραλιανής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, Εμμανουήλ Κόμινο.

Στην Αυστραλία, με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, μεταξύ άλλων, έχει συνδεθεί το όνομα του Εμμανουήλ Κόμινο, ο οποίος για πρώτη φορά είδε τα γλυπτά το 1976, όταν επισκέφθηκε το Βρετανικό Μουσείο.
Έκτοτε, οι αγώνες του πήραν συγκεκριμένη μορφή με την ίδρυση ειδικής επιτροπής – μέσω της ΑΧΕΠΑ – το 1981 και, στη συνέχεια, της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής Αυστραλίας για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Αντίστοιχες επιτροπές υπήρχαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Μ. Βρετανία.

Τον Ιούνιο του 2012, οι προαναφερόμενες τρεις δραστήριες επιτροπές για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων ένωσαν τις δυνάμεις τους, και πραγματοποίησαν το πρώτο κοινό συνέδριο, στο οποίο συζητήθηκαν θέματα γύρω από την κοινή τους εκστρατεία.
Στο τέλος του συνεδρίου αυτού, ο πρόεδρος και ιδρυτής της Αυστραλιανής Επιτροπής Εμμανουήλ Κόμινο, πρότεινε το επόμενο κοινό συνέδριο να γίνει στο Σίδνεϊ το 2013, πρόταση η οποία έγινε δεκτή. Στόχος, η εκστρατεία για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα να ενταθεί και να μεγιστοποιηθεί.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών, Ντέιβιντ Χιλ.

Αυστραλός είναι και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών. Πρόκειται για τον Ντέιβιντ Χιλ, παντρεμένο με Ελληνίδα,  ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα και συζήτησε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο. Ο κ. Χιλ βρίσκεται στην Αθήνα ενόψει της Διεθνούς Σύσκεψης των Επιτροπών, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s