Παραλύει το αμερικανικό δημόσιο Μετά την αποτυχία του Κογκρέσου να συμφωνήσει στο σχέδιο προϋπολογισμού, το νέο οικονομικό έτος στις ΗΠΑ ξεκινά ουσιαστικά χωρίς ισχύοντα προϋπολογισμό. Στον «αέρα» καταρχήν 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι


Παραλύει το αμερικανικό δημόσιο Μετά την αποτυχία του Κογκρέσου να συμφωνήσει στο σχέδιο προϋπολογισμού, το νέο οικονομικό έτος στις ΗΠΑ ξεκινά ουσιαστικά χωρίς ισχύοντα προϋπολογισμό. Στον «αέρα» καταρχήν 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια παραλύει η δημόσια διοίκηση στις ΗΠΑ. Το Κογκρέσο δεν κατάφερε τελικά, όπως διαφαινόταν, να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο προϋπολογισμού. Δεδομένου ότι το οικονομικό έτος 2014 ξεκινά την 1η Οκτωβρίου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια για τη μερική διακοπή της λειτουργίας των δραστηριοτήτων τους, ενδεχόμενο για το οποίο είχαν προετοιμασθεί.
Οκτακόσιες χιλιάδες υπάλληλοι που περιλαμβάνονται στο μη απαραίτητο προσωπικό τίθενται σε υποχρεωτική αργία από το πρωί της Τρίτης, ενώ εκατοντάδες υπηρεσίες και οργανισμοί θα παραμείνουν κλειστοί. Άμεσες είναι οι επιπτώσεις και στον τομέα του τουρισμού αφού το σύνολο των εθνικών πάρκων της χώρας όπως και πολλά μουσεία δεν θα ανοίξουν σήμερα τις πόρτες τους. Εξαιρέσεις ισχύουν μόνον για τους υπαλλήλους που απασχολούνται στον τομέα της ασφάλειας, όπως στρατιώτες και συνοριοφύλακες καθώς και για τους εργαζόμενους των νοσοκομείων.

Η διαφιλονικούμενη μεταρρύθμιση υγείας
«Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», σχολίασε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ. Η διαμάχη για τον προϋπολογισμό οδηγήθηκε σε κλιμάκωση καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι δε δίστασαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την επαπειλούμενη στασιμότητα προκειμένου να μπλοκάρουν τη διαφιλονικούμενη μεταρρύθμιση υγείας του προέδρου Ομπάμα, τα σημαντικότερα σημεία της οποίας τίθενται σε ισχύ από σήμερα.
Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία, οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσίασαν ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού τα οποία μεταθέτει ουσιαστικά κατά έναν χρόνο την υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Με 228 ψήφους υπέρ και 201 κατά η ρεπουμπλικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τις αλλαγές, για να απορριφθούν όμως λίγο αργότερα από τη Γερουσία με 54 ψήφους έναντι 46.

Ήταν ο τρίτος γύρος του πολιτικού «πινγκ-πονγκ» μεταξύ Ρεπουπλικάνων και Δημοκρατικών: η Βουλή των Αντιπροσώπων κατέθεσε συνολικά τρία σχέδια προϋπολογισμού που έθεταν εν αμφιβόλω τη μεταρρύθμιση υγείας. Η Γερουσία από την πλευρά της απέρριψε και τις τρεις προτάσεις.

O χρόνος πιέζει

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφιλονικούμενη μεταρρύθμιση δεν είναι το μοναδικό στο οποίο διαφωνούν οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές. Διάσταση απόψεων υπάρχει και στο θέμα του αμυντικού προϋπολογισμού, στις δαπάνες για την παιδεία, τις συγκοινωνίες, τα σωφρονιστικά ιδρύματα αλλά και για το FBI, εκτιμά η Λόρεν Άντλερ, από το Committee for a Responsible Federal Budget.
Το θέμα του προϋπολογισμού όμως δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος του αμερικανού προέδρου. Μέχρι τις 17 Οκτωβρίου το Κογκρέσο θα πρέπει να συμφωνήσει στην αύξηση του ορίου του χρέους, που σήμερα βρίσκεται στα 16,7 τρις δολ. (12,4 τρις ευρώ). Σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με στάση πληρωμών καθώς η χώρα δεν θα μπορούσε πλέον να δανείζεται, κάτι που θα είχε φυσικά ολέθριες οικονομικές συνέπειες. Από τον περασμένο Μάιο ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου προσπαθεί με «έκτακτα μέτρα», μεταξύ άλλων και με καθυστερήσεις στην καταβολή των συντάξεων, να κρατήσει το χρέος κάτω από το προβλεπόμενο σήμερα όριο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s