Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει τις πύλες του Στις 22 Οκτωβρίου, εγκαίνια και έναρξη καλλιτεχνικού προγράμματος


Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει τις πύλες του   Στις 22 Οκτωβρίου, εγκαίνια και έναρξη καλλιτεχνικού προγράμματος

Η 600 θέσεων αίθουσά του Θεάτρου, η κεντρική του σκηνή, μαζί με τα είκοσι τρία επιβλητικά θεωρεία του, όλοι οι παράπλευροι χώροι που θα αξιοποιηθούν καλλιτεχνικά, αποτελούν ένα από τα ελάχιστα πια δείγματα εποχής μπαρόκ στην Ευρώπη.
«Το Δημοτικό Θέατρο είναι η σημαία πολιτισμού του Πειραιά μας, όπως ο πολιτισμός είναι η σημαία της Ελλάδας» είπε ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, στη σημερινή παρουσίαση του ανακαινισμένου θεάτρου, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου.

40 εκατομμύρια ευρώ, το κόστος της ανακαίνισης

«Είναι το σύμβολο της ελπίδας και της αισιοδοξίας, στην εποχή του γκρίζου και της κρίσης, σηματοδοτεί την ιστορία της πόλης μας, τη δυναμική του Πειραιά, την επανεκκίνηση της Ελλάδας. Φιλοδοξία και στόχος μας είναι να αγκαλιάσουν το Δημοτικό Θέατρο όλοι οι Έλληνες. Να μάθουν την ιστορία του, τους δεσμούς του, την πορεία του και την προσφορά του. Πιστεύω ότι με την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τη στήριξή σας το Δημοτικό Θέατρο θα γίνει σημείο αναφοράς για την χώρα μας και τον Πειραιά μας, ως λιμάνι πολιτισμού» συμπλήρωσε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Το κόστος της ανακαίνισης στοίχησε, μέσω ΕΣΠΑ, 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο δήμαρχος εξασφάλισε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ένα εκατομμύριο ευρώ από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, διασφαλίζοντας μια υγιή χρηματοδότηση.

Διήμερα εγκαίνια
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει πανιά. Το ταξίδι πολιτισμού ξεκινά. Ένα ταξίδι που υπόσχεται να παρασύρει το κοινό εκεί όπου το θέατρο, η μουσική, τα εικαστικά, το βιβλίο, οι τέχνες, συναντούν τον πολιτισμό, την γνώση, τον άνθρωπο.
Ο Φωκάς Ευαγγελινός υπογράφει την σύλληψη – σκηνοθεσία της μεγάλης γιορτής. «Δρόμοι του Πειραιά» είναι ο τίτλος της παράστασής του, με την οποία το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει την αυλαία του, την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου.
Πηγή έμπνευσης στάθηκε το ίδιο το θέατρο, οι μνήμες – καλλιτεχνικές και ιστορικές – και βεβαίως η σημασία του για το λιμάνι του Πειραιά.

«Δρόμοι του Πειραιά»

Την παράσταση του Φωκά Ευαγγελινού υποστηρίζουν με τις ερμηνείες τους σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Μπέζος ,ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελένη Κοκκίδου, η Κερασία Σαμαρά. Την δεύτερη ημέρα των εγκαινίων, τη σκυτάλη παίρνει η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου , η οποία θα ερμηνεύσει αγαπημένες άριες του λυρικού ρεπερτορίου, με τη συνοδεία του Μανώλη Παπασηφάκη στο πιάνο και του τενόρου Γιάννη Χριστόπουλου.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί και έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Κούκου, η οποία εγκλώβισε με το φακό της εικόνες του θεάτρου, έτσι όπως η ίδια θέλησε να το ανακαλύψει από τη μια άκρη ως την άλλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τα εγκαίνια, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παραδίδεται στο κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση του Φωκά Ευαγγελινού «Δρόμοι του Πειραιά» από την Πέμπτη 24 έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.

Νέα εποχή της πολιτιστικής ζωής της πόλης του Πειραιά

Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, το εντυπωσιακό, επιβλητικό κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου, το καύχημα των Πειραιωτών, μετά από δέκα χρόνια «σιωπής», λόγω μιας πλήρους αλλά και εντελώς απαραίτητης ανακαίνισης, ανοίγει τις πύλες του στο κοινό κι ανεβάζει αυλαία.
Το ιστορικό θέατρο που εγκαινιάστηκε ακριβώς πριν από 118 χρόνια, επί δημαρχίας Θεόδωρου Ρετσίνα, έχει φιλοξενήσει παραστάσεις των σημαντικότερων ελλήνων σκηνοθετών, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Κάρολος Κουν, ο Αλέξης Σολομός, ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Αλέξης Μινωτής και άλλοι, ενώ στη σκηνή του έχουν εμφανιστεί μερικές από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου.

Η επαναλειτουργία του Θεάτρου και μάλιστα με καλλιτεχνικό διευθυντή έναν αγνό Πειραιώτη, έναν καλλιτέχνη – σκηνοθέτη και δάσκαλο που έχει αφιερώσει τη δράση του στην πρόοδο της πολιτιστικής ζωής της πόλης του Πειραιά, αλλά και σε θέατρο απαιτήσεων, του Τάκη Τζαμαργιά, δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στον 21ο αιώνα θα χαράξει μία εντελώς σύγχρονη και δημιουργική πορεία, αντάξια όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών θεάτρων» ανέφερε ο κ. Τζαμαργιάς.

Αίθουσα 600 θέσεων με 23 θεωρεία

Κτηριακά, το θέατρο έχει σίγουρα σχέση με τις αίθουσες και τους διακόσμους των πιο φινετσάτων γαλλικών θεάτρων. Άλλωστε, η 600 θέσεων αίθουσά του, η κεντρική του σκηνή, μαζί με τα είκοσι τρία επιβλητικά θεωρεία του, όλοι οι παράπλευροι χώροι που θα αξιοποιηθούν καλλιτεχνικά, αποτελούν ένα από τα ελάχιστα πια δείγματα εποχής μπαρόκ στην Ευρώπη.

Ο κ. Τζαμαργιάς έχει ετοιμάσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που απευθύνεται στον σύγχρονο θεατή, με παραστάσεις από το διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο, με συναυλίες, εκθέσεις, διαδραστικό θέατρο, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αναλόγια, αναγνώσεις κ.ά..

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s