Εκθεση φωτογραφίας: Ασυνεχής χρονικότητα πανταχού παρουσίας Έκθεση φωτογραφίας στην Titanium Yiayiannos Gallery


Ανακατασκευάζοντας – από τη φύση ως τον υπολογιστή και δια μέσου της φωτογραφίας – φαντασιακά βιωμένα τοπία, αιχμάλωτες εικόνες του φωτογραφικού φακού προτάσσουν μέσα από την πανταχού τους παρουσία μια άλλη άποψη, μια άλλη οπτική γωνία, μια άλλη ιδέα.

Με την ανακατασκευαστική μέθοδο δράσης που έχει αναπτύξει από το 2000 έως και σήμερα, ο φωτογράφος Baudouin Colignon παρουσιάζει την έκθεση, με τίτλο «Πανταχού παρουσία», η οποία εγκαινιάζεται – στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2013 – στην Titanium Yiayiannos Gallery, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου.

Από διαφορετικούς τόπους και χρόνους

«Από την εμβάπτισή μου στον εξωτερικό χώρο, κράτησα για μένα το καλύτερο, δηλαδή το βλέμμα. Ο φωτογραφικός φακός, παρών ήδη στη land art, πέρασε από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία, και επιβλήθηκε ως βασικό εργαλείο δουλειάς, μετά την κιμωλία βεβαίως» επισημαίνει ο καλλιτέχνης, ο οποίος χρησιμοποιεί ως πραγματικό εργαλείο αιχμαλώτισης την ψηφιακή φωτογραφία. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει βιβλιοθήκες εικόνων, την απαραίτητη πρώτη ύλη, για να κατασκευαστεί ελεύθερα το οπτικό έργο, το οποίο, στη συνέχεια, θα υποστεί επεξεργασία στον υπολογιστή.

Δεν πρόκειται για παραποίηση ή για μετασχηματισμό, αλλά για πραγματική κατασκευή, με στοιχεία που προέρχονται από διαφορετικούς τόπους και χρόνους. Έτσι, δεν αποτελεί μόνο το έργο ενός φωτογράφου που φυλακίζει ένα θραύσμα του κόσμου, αλλά και το έργο ενός εικαστικού, που ανακατασκευάζει έναν κόσμο με μία ασυνεχή χρονικότητα.

Σαν μια αόριστη ανάμνηση «déjà vécu»

Από τις μεγάλες αμμουδερές παραλίες έως τα βράχια, η δουλειά του Baudouin Colignon επικεντρώνεται πλέον στην ανόργανη ύλη, κατεξοχήν στην Ελλάδα. Τα σημεία, που χαράσσονται με σχολική κιμωλία πάνω στα υλικά αυτά, καθοδηγούν απλώς μια εμπειρία του βλέμματος. Σαν μια αόριστη ανάμνηση «déjà vécu», που μας κατακλύζει κατά καιρούς, αυτές οι φαινομενικά πολύ οικείες εικόνες μπορούν να προκαλέσουν εντός μας μια σχεδόν ανησυχητική ταραχή. Το φωτογραφικά ανέφικτο τίθεται πλέον ως πραγματικό ερώτημα στον θεατή, ο οποίος αφέθηκε να τον καταλάβει το αδιανόητο: η πανταχού παρουσία.

Titanium Yiayiannos Gallery: Βασ. Κωνσταντίνου 44 – Αθήνα, τηλ: 210 7297644, 210 7251063, 6944 277263. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 18.00 – 22.00,  Σάββατο και Κυριακή:  11.00 – 15:00.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s