Έκθεση για τον Άγιο Μάμα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Η έκθεση περιλαμβάνει εκατοντάδες αντικείμενα από την Ελλάδα και την Κύπρο


«Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης που διοργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και τον Δήμο Μόρφου της Κύπρου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της 4ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο δράσης των πέντε Μουσείων της πόλης «Κίνηση 5Μ».

Η έκθεση – η οποία για πρώτη φορά παρουσιάζει την ευρεία διάδοση της τιμής ενός αγίου που παραμένει ζωντανή σε διαφορετικούς λαούς της Μεσογείου -, εγκαινιάζεται σήμερα στη 1 το μεσημέρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στα εγκαίνια θα παραβρεθεί, επίσης, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, και ο Κύπριος ομόλογός του, Κυριάκος Κενεβέζος.
Η έκθεση περιλαμβάνει εκατοντάδες αντικείμενα από την Ελλάδα και την Κύπρο και πλούσιο εποπτικό υλικό, καλύπτοντας την περίοδο από τον 6ο αιώνα έως τις μέρες μας.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Αρχικά, δίνεται το στίγμα της ταυτότητας του αγίου, που μαρτύρησε στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας στα χρόνια του Αυρηλιανού (270-275 μ.Χ.) και γίνεται αναφορά στην καταγωγή του εικονογραφικού τύπου του αγίου ως έφηβου βοσκού. Το κύριο μέρος της έκθεσης επικεντρώνεται στη διάδοση της τιμής του αγίου Μάμαντος στην Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, την ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σχέση του αγίου με τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης άγιο Δημήτριο, τονίζοντας την ιδιότητα του μυροβλύτη και ιαματικού αγίου. Η έκθεση κλείνει παρουσιάζοντας την εξάπλωση της τιμής στη μεσαιωνική Δύση.

Τα εκθέματα και το εποπτικό υλικό προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, δημόσια μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, εφορείες αρχαιοτήτων της Ελλάδας, μουσεία και ναούς της Κύπρου. Η έκθεση αναπτύσσεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, και θα διαρκέσει ως τις 19 Ιανουαρίου του 2014.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s