Αναζητώντας τα 100 καλύτερα βιβλία


Image

Ο ιστότοπος της Book Press και το Βιβλιοπωλείο Πολιτεία αναζητούν τα 100 καλύτερα βιβλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας που γράφτηκαν τους δύο τελευταίους αιώνες (1813-2013). 

Για το σκοπό αυτό θα απευθυνθούμε στους ανθρώπους που διαμορφώνουν σήμερα με το έργο τους την ελληνική λογοτεχνία. Περισσότεροι από 100 συγγραφείς θα κληθούν να δηλώσουν τα 20 βιβλία που αξιολογεί ο καθένας ως τα καλύτερα της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας, σύμφωνα πάντα με τις αναγνωστικές προτιμήσεις τους, την κρίση τους για την επιρροή που άσκησαν ή άλλα κριτήρια που καθορίζουν τις επιλογές τους.

Από την επεξεργασία των απαντήσεων, θα προκύψει ένας κατάλογος με τα 100 βιβλία που θα έχουν αξιολογηθεί ως τα καλύτερα από τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Στο τέλος της διαδικασίας, τα 100 αυτά βιβλία θα παρουσιαστούν με αλφαβητική σειρά (με βάση το όνομα του συγγραφέα τους).

Προκειμένου να αποφύγουμε εν πολλοίς αναπάντητα φιλολογικά ερωτήματα (π.χ. σε ποια περίοδο τοποθετούνται οι απαρχές της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας), αποφασίσαμε να περιορίσουμε την περίοδο αναφοράς στους τελευταίους δύο αιώνες. Συγκεκριμένα, ζητάμε από τους συγγραφείς να επιλέξουν ανάμεσα στα λογοτεχνικά έργα (ποίηση, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα) που εκδόθηκαν από το 1813 έως το 2013.

Στους στόχους αυτής της ευρείας έρευνας είναι να καταδειχτούν προτιμήσεις, επιρροές, τάσεις, οι οποίες ενδέχεται να αναδείξουν βιβλία που σήμερα βρίσκονται στις παρυφές ή και εκτός λογοτεχνικού κανόνα, τροφοδοτώντας τη συζήτηση που αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής λογοτεχνίας.

Οι επιλογές των λογοτεχνών θα δημοσιευθούν και μεμονωμένα στους ιστότοπους της Book Press και του Bιβλιοπωλείου Πολιτεία, μετά από την ανακοίνωση των 100 βιβλίων που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες προτιμήσεις, ώστε οι αναγνώστες να έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των επιλογών των συγγραφέων.

Ο κατάλογος με τα 100 καλύτερα βιβλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των Ελλήνων συγγραφέων, θα δημοσιευτεί ταυτόχρονα στo bookpress.gr και στο ηλεκτρονικό Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας (politeianet.gr) έως το τέλος του έτους.

Σαν υστερόγραφο, σημειώνουμε ότι η έρευνά μας έχει εμπνευστεί από τις πολύ πιο φιλόδοξες έρευνες της Νορβηγικής Λέσχης Βιβλίου για τα 100 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών (2002) και της γαλλικής εφημερίδας Le Monde σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Fnac για τα καλύτερα βιβλία του 20ου αιώνα (1999).

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s