Την Κική Δημουλά τίμησε η Τράπεζα της Ελλάδος Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια


 

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γεώργιος Προβόπουλος, απένειμε τιμητική πλακέτα στην Κική Δημουλά.

Την κορυφαία ποιήτρια και ακαδημαϊκό, Κική Δημουλά, τίμησε η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Για είκοσι πέντε χρόνια, από το 1949 έως το 1974, η Κική Δημουλά συνδύαζε την εργασία στην Τράπεζα Ελλάδος με τον μαγικό κόσμο των λέξεων και της ποίησης, ενώ για περίπου οκτώ χρόνια είχε αποσπαστεί στη σύνταξη του περιοδικού «Κύκλος», που εξέδιδε η Τράπεζα, με λογοτεχνικό και οικονομικό περιεχόμενο και στο οποίο αρθρογραφούσε με το πατρικό της όνομα, Βασιλική Ράδου.

 

«Καλούμαι, κύριε διοικητά, σε μια εποχή που η ευφρόσυνη έννοια των αναδρομικών έχει εκλείψει, να παραβώ αυτή την έλλειψη και να εισπράξω αναδρομικά την πολύ ακριβή διάκριση, που μου προσφέρετε, σε μια στιγμή μάλιστα που η λιτότητα είναι επιβεβλημένη.

Μια διάκριση που δεν τη δικαιούμαι εγώ, αλλά η διάχυτη έννοια της ποίησης γενικά, για όσα εκείνη πράγματι θεραπεύει ή έστω καταπραΰνει. Εγώ σχεδόν τυχαία ανέλαβα να συσκευάσω το όποιο νόημα αποστέλλει η ποίηση, τυλιγμένο μέσα σε λέξεις ανθεκτικές, που να μη σκίζονται και να χάνεται η θεραπευτική πρόθεση του νοήματος, κατά τη διανομή του στους παραλήπτες. Τιμάτε, λοιπόν, απόψε έναν από τους αμέτρητους διανομείς της ποίησης που είμαι, με ανεξακρίβωτη την αποτελεσματικότητά του» τόνισε η Κική Δημουλά, στην εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν της η Τράπεζα Ελλάδος.

 

Τιμητική εκδήλωση και βράβευση της Κικής Δημουλάς από την Τράπεζα της Ελλάδος παρουσία του Προέδρου τηε Δημοκρατίας Κ. Παπούλια

Η μεγάλη ποιήτρια και ακαδημαϊκός που επέστρεψε έπειτα από χρόνια στην Τράπεζα Ελλάδος, ως τιμώμενο πρόσωπο, αφού έκανε μία νοσταλγική και με χιούμορ αναδρομή στην πορεία της στην Τράπεζα, από την καταμέτρηση των φθαρμένων χαρτονομισμάτων ως τη σύνταξη του περιοδικού «ΚΥΚΛΟΣ», έκλεισε την ομιλία της απαντώντας στο ερώτημα: «πώς γεννιέται η ποίηση;» «Με τον ίδιο τρόπο που γεννιόμαστε και εμείς: εν αγνοία μας», ανέφερε. «Και όταν εγώ η ίδια αναρωτιέμαι συχνά ποιος άραγε να έγραψε το πρώτο ποίημα, προεξοφλώ ότι το έγραψε η ανυπαρξία θέλοντας να υπάρξει».

Τιμητική εκδήλωση και βράβευση της Κικής Δημουλάς από την Τράπεζα της Ελλάδος παρουσία του Προέδρου τηε Δημοκρατίας Κ. Παπούλια

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γεώργιος Προβόπουλος, που απένειμε τιμητική πλακέτα στην Κική Δημουλά τόνισε: «Δεν είναι μόνο μία από τις μεγαλύτερες φωνές της παγκόσμιας ποίησης σήμερα, αλλά υπήρξε στο παρελθόν και μέλος της οικογένειας της Τράπεζας, καθώς υπηρέτησε σε αυτήν από το 1949 έως το 1974».

Στην εκδήλωση μίλησαν, ο ακαδημαϊκός Νάσος Βαγενάς, ο οποίος αναφέρθηκε στον «οικονομικό λόγο» της ποιήτριας, τονίζοντας ότι «η ποίηση αποτελεί την οικονομικότερη μορφή λόγου, καθώς με λιγότερες φράσεις μπορείς να πεις τα περισσότερα, όπως κάνει η Κική Δημουλά» και η μεταφράστρια των έργων της στα αγγλικά και ποιήτρια Ιγγλέση – Μαργέλλου που επικέντρωσε την ομιλία της στο ανατρεπτικό χιούμορ στην ποίηση της Κικής Δημουλά.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης, ποιήματα της Κικής Δημουλά διάβασαν οι ηθοποιοί Μαρία Ναυπλιώτου και Δημήτρης Καταλειφός, ενώ προβλήθηκε αρχειακό υλικό με το έργο και τη ζωή της.

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s