Οραματικός κόσμος μιας άλλης αλήθειας Έκθεση της Ντένης Θεοχαράκη στην αίθουσα τέχνης «Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου»


 

 

Τον δικό της οραματικό κόσμο αποτυπώνει η ζωγράφος Ντένη Θεοχαράκη στην πρώτη της ατομική έκθεση, με τίτλο «macro – micro – cosmos», η οποία παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου», και θα διαρκέσει έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Μια νέα αισθητική εικονογραφία της γης

 

 

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μεγάλων διαστάσεων, από το 2010 έως το 2013, άλλα με μελάνι σε χειροποίητο χαρτί και άλλα με μεικτά υλικά σε μουσαμά, δέρμα ή ξύλο. Όπως σημειώνει στον ομότιτλο κατάλογο της ο Καθηγητής της ΑΣΚΤ Γιάννης Ψυχοπαίδης: «Στο κλίμα μιας αδρής ποιητικής γραφής κινείται η ζωγραφική της Ντένης Θεοχαράκη, ένα κλίμα που τόσο εύγλωττα – σαν δημοτικό τραγούδι – εκφράζει ο υπερρεαλιστικός στίχος του Οδυσσέα Ελύτη “βράχοι καλόγεροι με κρύα μαλλιά κόβουνε σιωπηλοί της ερημιάς  τον άρτο”. Οι βράχοι, η ερημιά, η σιωπή, ποιητικές εικόνες μεγάλης γλωσσικής πυκνότητας στον Ελύτη, γίνονται εδώ, στην έκφραση της Ντένης Θεοχαράκη, εικαστικές φόρμες από ένα προσωπικό λεξιλόγιο, που λυρικά καταγράφει μια νέα αισθητική εικονογραφία της γης, μια τοπιογραφία του αρχέγονου και του πρωταρχικού, μια μορφολογία ενός άγονου, άγριου, αλλά, παρόλα αυτά, κατοικημένου εδάφους…

 

 

Η φύση δεν αντιγράφεται, δεν αναπαρίσταται εικονογραφικά, αλλά ούτε στέκεται σαν αφορμή για μια απλοϊκή διακοσμητική καλλιγραφία. “Η ακρίβεια δεν είναι η αλήθεια” έλεγε ο Matisse και, εδώ,  αυτό έχει την ισχύ του. Η συγκινησιακή ένταση στη ζωγραφική της Ντένης Θεοχαράκη είναι αυτή, που από – δομεί και ανα – δομεί τη φύση και αναζητεί την αλήθεια μιας “άλλης” ακρίβειας, αναζητεί μορφές αποδεσμευμένες από την αναπαράσταση, αλλά δεσμευμένες από την ευαισθησία, την εκφραστική δύναμη, τη λυρική έμπνευση και το ανήσυχο πνεύμα του δημιουργού».

Ένα είδος αέναου ημερολογίου

 

 

Με τη σειρά του, ο κριτικός τέχνης Giuliano Serafini επισημαίνει για το έργο της Ντένης Θεοχαράκη: «Δεν αργεί κανείς να συνειδητοποιήσει ότι η μεταφορά στο έργο της οδεύει προς το οικουμενικό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις βασικές κατηγορίες της ύπαρξης. Αποκαλύπτεται, δηλαδή, ότι ο άνθρωπος, η φύση και ο χρόνος είναι τα πραγματικά “συστατικά” της ποιητικής της ζωγράφου και ότι η έρευνά της παρακινείται από μια συλλογιστική της μνήμης, άλλοτε της ατομικής, άλλοτε της συλλογικής: ένα είδος αέναου ημερολογίου, όπου γράφει η ίδια για τον εαυτό της, κομίζοντας την προσωπική της εμπειρία από τον κόσμο».

Αίθουσα τέχνης «Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου»: Βαλαωρίτου 9α – Αθήνα, τηλ.: 210 3607598. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 11.00 – 20.00, Σάββατο: 11.00 – 15.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s