ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, άνοιγμα με ευρωπαϊκό προφίλ Της Σαντρας Βουλγαρη


Image

 

Ελπιδοφόρα νέα, με το τέλος του φθινοπώρου, μας έρχονται από την περιφέρεια. Ενα από τα σημαντικότερα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μπαίνει δυναμικά σε ένα τοπίο που έμοιαζε να αργοπεθαίνει. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του αξιόλογου μουσικού και συνθέτη Θοδωρή Αμπαζή και με μεγάλη υποστήριξη από τον Δήμο Πατρέων δίνει ένα φωτεινό καλλιτεχνικό παράδειγμα αξιοπρέπειας και γενναιότητας.

Ευρωπαϊκό προφίλ

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μακροπρόθεσμες δομές στην πόλη που θα αλλάξουν το πολιτιστικό τοπίο, θα κάνουν την Πάτρα μια σημαντική κοιτίδα του σύγχρονου πολιτισμού με κέντρο το θέατρο και χωρίς να αποκόψουμε τη σχέση μας με την τοπική κοινωνία, να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό προφίλ με σημαντικό καλλιτεχνικό έργο, ισάξιο άλλων παρόμοιων θεάτρων στην Ευρώπη» αναφέρει σε συνομιλία του με την «Κ» ο Θοδωρής Αμπαζής.

Το σημαντικότερο νέο είναι η ίδρυση αναγνωρισμένης από το υπουργείο Πολιτισμού Δραματικής Σχολής στην Πάτρα με σαράντα πέντε, ήδη, μαθητές σε προπαρασκευαστικό και πρώτο έτος και ζηλευτό διδακτικό προσωπικό (Ε. Μποζά, Δ. Ημελλος, Τ. Γκραουζίνις, Σ. Κακκάλας κ.ά.). «Η Δραματική Σχολή αλλάζει ουσιαστικά τον χάρτη της θεατρικής εκπαίδευσης στη χώρα, προσφέροντας επαγγελματική κατάρτιση σε νέους που αργότερα θα στελεχώσουν το δυναμικό του θεάτρου μας και όχι μόνο. Δίνει επίσης τη δυνατότητα σε πολλά παιδιά της περιοχής να εκπαιδευτούν με πολύ χαμηλότερο κόστος, ανακουφίζοντας τις οικογένειές τους από τα δυσβάσταχτα σήμερα έξοδα μιας ανάλογης φοίτησης στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Η συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας δημιουργεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ των θεωρητικών και πρακτικών του θεάτρου με μακροπρόθεσμα οφέλη».

Παράλληλα με ένα σύστημα πλήρους απασχόλησης των ηθοποιών και εκμεταλλευόμενο τους καλλιτέχνες που θα διδάξουν στη Δραματική του Σχολή και στο Εργαστήρι Λυρικού Θεάτρου, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας υλοποιεί έναν καλλιτεχνικό σχεδιασμό που πριν από ένα χρόνο έμοιαζε αδύνατον να πετύχει.

Νέες παραγωγές

Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα της νέας σεζόν περιλαμβάνει επτά παραγωγές του θεάτρου και δύο συμπαραγωγές. Στοχευμένες παραστάσεις που απευθύνονται σε μικρά παιδιά (Χάνσελ και Γκρέτελ στην πρίζα), σε εφήβους (Το αγόρι με τη βαλίτσα), φοιτητές (On Line), πειραματικό θέατρο (Πάτρα-Μπάρι), κλασικό έργο (Ζορζ Νταντέν, Αμλετ), αφηγηματικό θέατρο (Το υπόγειο), χοροθέατρο και λυρικό θέατρο.

«Ολα τα παραπάνω πραγματοποιούνται σε ένα αβέβαιο περιβάλλον με επισφαλή χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού και χωρίς οικονομική συμμετοχή από την περιφέρεια. Ο δήμος έχει επωμισθεί όλο το βάρος λειτουργίας του οργανισμού και το μέλλον μόνο ασφαλές δεν είναι. Η αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και η καλή συνεργασία με την Αναπτυξιακή του Δήμου Πατρέων μας εξασφαλίζουν τους πρόσθετους πόρους που χρειάζεται η πολυδιάστατη δραστηριότητά μας» τονίζει ο Θοδωρής Αμπαζής.

Αυτές τις μέρες στο θέατρο-διαμάντι της πόλης, το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», ολοκληρώνεται η παρουσίαση της παράστασης «Πάτρα-Μπάρι» σε σκηνοθεσία της Ελένης Μποζά, ενώ ήδη παρουσιάστηκαν οι μετακλήσεις των παραστάσεων «Mistero Bufo», «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ», «Ντε Σαντ στη Ζυστίν» και «Ονειρα». Την ερχόμενη εβδομάδα (12/11) έχει πρεμιέρα στο «Απόλλων» η συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά «Mόνος με τον Αμλετ» με τον Αιμίλιο Χειλάκη.

Αξίζει επίσης να σταθούμε σε δύο ακόμη εκπαιδευτικές δράσεις, το Εργαστήριο Μουσικού Θεάτρου ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με υπεύθυνο σπουδών τον συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό, που εισέρχεται στη δεύτερη πιλοτική του χρονιά, καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού «Dancing to Connect», συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Τα μέλη του Εργαστηρίου Μουσικού Θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να ασκήσουν πρακτικά τις δεξιότητές τους συμμετέχοντας στην παραγωγή της ξεχασμένης οπερέτας «Σατανερί» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».

Με ενδιαφέρον αναμένεται τον Ιανουάριο η πρεμιέρα του έργου του Μολιέρου «Ζορζ Νταντέν» σε σκηνοθεσία και μουσική του Θοδωρή Αμπαζή. Εκείνος δηλώνει… «Στην εσωστρέφεια και την ηττοπάθεια ενώνουμε τις δυνάμεις μας και απαντούμε με έργα βασισμένοι σε αποφασιστικότητα και προοπτική».

πηγη:καθημερινή

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s