“Έσβησε” η μεγάλη φωνή του ελληνικού τραγουδιού Τζένη Βάνου


 

Μία από τις σημαντικότερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού πέρασε στην αιωνιότητα. Η Τζένη Βάνου ή Ευγενία Βραχνού όπως είναι το πραγματικό ονοματεπώνυμό της άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά, σε ηλικία 78 ετών. 
Εκεί νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες όταν διαπιστώθηκε, κατόπιν εξετάσεων, ότι ο πόνος που ένιωθε στη μέση ήταν από τον καρκίνο, που είχε απλωθεί ραγδαία σε όλο της το σώμα. Τον περασμένο Αύγουστο είχε εγχειριστεί γι’ αφαίρεση όγκου κοντά στις φωνητικές χορδές. Κι εκείνοι και οι γιατροί θεώρησαν ότι απηλλάγη από έναν μεγάλο κίνδυνο. Η κηδεία της θα τελεστεί στη Νέα Σμύρνη.

Σεμνή, συνεπής με τεράστιο ταλέντο και την ιδιαίτερη χροιά στη φωνή, η Τζένη Βάνου διακρίθηκε στην αποκαλούμενη ελαφρά και λαϊκή μουσική. Η καριέρα της ξεκίνησε το 1959 και γρήγορα- το 1964- πήρε το Α΄ βραβείο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε ερμηνεύτρια τραγουδιών όλων των μεγάλων της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, από τους Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Μουζάκη, Αλέκο Χρυσοβέργη, Τάκη Μουσαφίρη μέχρι Μίκη Θεοδωράκη, Κώστα Γιαννίδη, Ζακ Ιακωβίδη κι Αττίκ.

Βραβεύθηκε για την δουλειά της σην Πολωνία, την Ισπανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η τελευταία της δισκογραφική δουλειά ήταν το 1996 και μέχρι τότε είχε βγάλει 26 δίσκους με αμέτρητες επιτυχίες, που άφησαν εποχή.

Δισκογραφία

• 1970-Χίλιες βραδιές 
• 1972-Σ΄αγαπώ 
• 1973-Αγόρι μου 
• 1974-Αν η αγάπη 
• 1975-Αγάπησα αμάρτησα 
• 1975-Έρωτα μου ανεπανάληπτε 
• 1976-Έλα 
• 1977-Τζένη Βάνου 
• 1977-Να μ’ αγαπάς 
• 1978-Το αμαξάκι 
• 1978-Έχασα εσένα 
• 1979-Άκουσε με 
• 1981-Τις ώρες που σε θέλω 
• 1982-Αν μ’ αγαπούσες 
• 1982-Μπορώ 
• 1983-Αγάπη σημαίνει θυσία 
• 1985-Τα καλύτερα μου χρόνια 
• 1987-Και μου ‘δωσες αγάπη 
• 1989-Μόνη 
• 1991-Για σένα 
• 1992-Μη χάνεσαι 
• 1992-Σχεδόν απόγευμα 
• 1993-Παιδί μου 
• 1993-Σαλονικιώτικο φεγγάρι 
• 1995-Μεγάλα πορτραίτα ΕΜΙ 
• 1996-Όσα ζήλεψα

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s