Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο


Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, οι φοιτητές των μαθημάτων ελληνικής γλώσσας που προσφέρει η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Ρώμη, όταν τους επισκέφθηκε στο αμφιθέατρο του Ανατολικού Ποντιφικού Ινστιτούτου.

Ο Επίσκοπος Φαναρίου, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, δεν χρησιμοποίησε το χειρόγραφο που είχε ετοιμάσει για να διαβάσει στους φοιτητές και, συγκινημένος από την υποδοχή που έγινε στην αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, μίλησε, όπως είπε, από την καρδιά του.

«Τα προγράμματα αυτά είναι άσκηση στην αγάπη» είπε ο κ. Αγαθάγγελος για να συμπληρώσει το σκεπτικό του λέγοντας πως «την πρώτη χιλιετία, ζούσαμε μαζί . Η δεύτερη χιλιετία ήταν η χιλιετία της διαιρέσεως. Σήμερα, που διανύουμε ήδη την τρίτη χιλιετία, θα πρέπει να δώσουμε στον κόσμο μιαν απάντηση: γιατί είμαστε διηρημένοι; Αν αποτύχουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, θα πρέπει να ξαναρωτήσουμε με πολύ θάρρος και εντιμότητα τον εαυτό μας, τι είναι Εκκλησία».

Ο κ. Αγαθάγγελος, σπουδαστής και ο ίδιος παλαιότερα στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε στους φοιτητές πως μετά την επιτυχία των προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, σχεδιάζεται η δημιουργία νέου τμήματος ανώτερου επιπέδου.

Ο πρώην Κοσμήτορας της σχολής κ.Φαρούτζα, προσφωνώντας προηγουμένως την αποστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος, χαρακτήρισε την συνεργασία ως «ιστορικό βήμα» για να ευχαριστήσει εκ μέρους του πανεπιστημίου την Αποστολική Διακονία για την σημαντική προσφορά της.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχαν και τα όσα είπε κατά την υποδοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο Πρύτανης κ.Μάκκαν του πανεπιστημίου που σημείωσε ότι: «σκοπός μας είναι να εμβαθύνουμε στη γνώση της χριστιανικής Ανατολής» και πρόσθεσε πως «οι μαθητές μιλούν με θαυμασμό για το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και πως εμείς θέλουμε να εμβαθύνουμε στην ελληνική γλώσσα την κουλτούρα και τον πολιτισμό».

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και η μητέρα μιας φοιτήτριας από την Ισπανία η οποία δεν κατόρθωσε να παραστεί στην εκδήλωση. «Θεώρησα υποχρέωση μου να έρθω εγώ στη θέση της για να σας ευχαριστήσω» είπε στον επίσκοπο Φαναρίου λίγο μετά το τέλος της εκδήλωσης, τονίζοντάς του, πόσο σημαντικό θεωρεί πως το παιδί της μαθαίνει την ελληνική γλώσσα.

Μάλιστα, για να ευχαριστήσει την Εκκλησία της Ελλάδος, προσκάλεσε στο σπίτι της στην Ισπανία τον επίσκοπο Φαναρίου, προκειμένου να τον φιλοξενήσει η ίδια, ανταποδίδοντας τη μόρφωση που παρέχεται στο παιδί της.

Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φαναρίου κ.Αγαθάγγελο εκ μέρους των φοιτητών ευχαρίστησε μία σπουδάστρια της νέας ελληνικής, μιλώντας πολύ καλά ελληνικά. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τα ελληνικά είναι η γλώσσα που μας βοηθάει να αναπτύξουμε το πνεύμα μας,να σκεπτόμαστε ορθά. Τόσο οι φοιτητές όσο και ο Επίσκοπος Φαναρίου ευχαρίστησαν τον καθηγητή των Νέων Ελληνικών κ.Χρήστο Παλασκώνη για την επίπονη προσπάθειά του αλλά και για τους καρπούς της εργασίας του που φαίνονται από τις γνώσεις των φοιτητών αλλά και από τα χαρούμενα και γελαστά προσωπά τους. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ.Παλασκώνης φθάνει στη Ρώμη κάθε Δευτέρα και διδάσκει τέσσερεις ώρες το μάθημα της γλώσσας.Το μάθημα των νέων ελληνικών αποκτά όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους και το Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο ευχαριστεί την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος που προσφέρει το μάθημα αυτό παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s