«Η ξενοφοβία είναι κάτι ξένο στον ελληνικό πληθυσμό…Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι οδηγός σ’ αυτά τα θέματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό» (08/05/2014)


Εικόνα

Στο Συνέδριο Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων Ευρώπης, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας, με θέμα την «Κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη», παρευρέθη ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο κ. Γεροντόπουλος μίλησε στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5FM και στην πρωινή εκπομπή επικαιρότητας, «Κάθε Μέρα Νέα Μέρα».

«Στην Ελλάδα οι Ρομά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό πιθανότατα δεν συμβαίνει σε κάποιες άλλες χώρες όπου βλέπουμε ότι υπάρχουν διακρίσεις εναντίον των Ρομά. Εδώ στην Ελλάδα οι άνθρωποι αυτοί είναι ενσωματωμένοι στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει βεβαίως τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι Ρομά ως προς την κουλτούρα και τον τρόπο της ζωής τους. Με αυτήν την διαφορετικότητά τους συμβάλουν ώστε η ελληνική κοινωνία να προχωρά ακόμα πιο καλά».

Ο κ. Γεροντόπουλος υπογράμμισε το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για τη μόρφωση, τη στέγαση και για άλλα θέματα που αφορούν τους Ρομά. Δεν παρέλειψε επίσης να καταδικάσει την ξενοφοβία, σημειώνοντας ότι «είναι κάτι ξένο προς τον ελληνικό πληθυσμό. Αν κάποιοι προσπαθούν να μας εμποτίσουν με τέτοιες ιδέες το κάνουν γιατί πιστεύουν ότι μπορούν να επενδύσουν στο φόβο της οικονομικής κρίσης. Ποτέ οι Έλληνες δεν ξεχώρισαν και δεν ξεχωρίζουν τους πολίτες ανάλογα με το χρώμα, τη θρησκεία ή τον τρόπο σκέψης. Αντιθέτως, όλοι οι πολίτες, εμπλουτίζουν και το δικό μας πολιτισμό, ο οποίος είναι τόσο ισχυρός που δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξήρε το ρόλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, σ’ αυτά τα θέματα, «η οποία», όπως είπε, «είναι οδηγός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Χάρηκα πολύ», τόνισε, «για τη στάση των εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Εκκλησία μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στα πνευματικά αλλά και στα κοινωνικά ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε την Εκκλησία της Ελλάδος για ό,τι κάνει στην περίοδο της κρίσης και για την προσφορά της προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει βοηθήσει την ελληνική πολιτεία να παίξει έναν κοινωνικό ρόλο», κατέληξε ο κ. Γεροντόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ελληνισμό της Ουκρανίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, σημείωσε ότι «μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κατάσταση των Ελλήνων που ζουν στην Ουκρανία καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μας ενδιαφέρει να ζουν με ασφάλεια. Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών και τους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων. Αυτό που τους ζητούμε είναι να προσέχουν για την ασφάλειά τους. Κάνουμε τα πάντα, ώστε αν χρειαστεί να συνδράμουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν θα αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους σε καμιά περίπτωση να κινδυνεύσουν. Κάνουμε ότι μπορούμε διότι αυτός είναι ο ρόλος και ο σκοπός ύπαρξης του ελληνικού κράτους».

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s