Αντώνης Σαμαράς: «Οικογένεια και Εκκλησία κράτησαν την κοινωνία» 12.5.2014


Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διά του Γραφείου της Αντιπροσωπείας Της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποίησε σήμερα στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών «Γιάννος Κρανιδιώτης», ημερίδα με θέμα: «Αλληλεγγύη, το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και η κοινωνική διάσταση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην εισήγησή του τόνισε με έμφαση ότι «δεν πρέπει να υποτιμούνται οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης: «Οὐ σύ τήν ῥίζαν βαστάζεις, ἀλλ᾿ ἡ ῥίζα σέ», κατά την αποστολική διατύπωση (Ρωμ. 11, 20). Ο Χριστιανισμός ήταν και παραμένει θεμελιακός και συνεκτικός παράγοντας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η ισχύς αυτής της κληρονομιάς εξακολουθεί να εμπνέει και να ζωογονεί».

Ανατρέχοντας στους πρώτους ευρωπαϊστές, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πικρία του γιατί «η σημερινή εικόνα της Ευρώπης δυστυχώς δεν απηχεί όσα οραματίστηκαν ο Σουμάν, ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκωλ και οι υπόλοιποι πρόδρομοι της Ενωμένης Ευρώπης. Θυμούμαι ενδεικτικά, ανέφερε, τη φράση του Ζισκάρ ντ Ἐσταίν: «Ειρήνη!». Αυτό εξέφρασε ως απάντηση στο ερώτημα «πως θα περιγράφατε τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τόσο η ειρήνη, αυτό το μεγάλο δώρο του Θεού, όσο και η ομαλότητα, η σταθερότητα και η συνοχή της, σήμερα δοκιμάζονται και κλονίζονται και έχουμε όλοι μας χρέος να αγωνιστούμε για όλα τα ανωτέρω».
Αντίστοιχα, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του: «οι κατά τόπους Εκκλησίες στην Ευρώπη έχουν την ευχέρεια να δείξουν μιαν ευρύτερη αλληλεγγύη μεταξύ τους, επιδρώντας στις κοινωνίες μέσα στις οποίες ζουν. Π.χ. οι Εκκλησίες της Βορείου Ευρώπης επηρεάζοντας τους λαούς τους για κατανόηση και αλληλεγγύη προς τις δοκιμαζόμενες κοινωνίες της Νοτίου Ευρώπης. Και αντιστρόφως οι Εκκλησίες της Νοτίου Ευρώπης περιορίζοντας τα αισθήματα πικρίας και αγανακτήσεως των οικονομικώς ασθενέστερων για την υπεροπτική συμπεριφορά των ευρώστων οικονομικά κρατών. Οι Εκκλησίες στις πλούσιες κοινωνίες δεν δικαιούνται να σιωπούν, κάποτε μάλιστα να συμπλέουν, και να αφήνουν να δεσπόζουν υπεροπτικές φωνές που προσβάλλουν τους ευρισκομένους σε δοκιμασία λαούς».

Την ημερίδα έκλεισε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας: «Την αγάπη μας για τον άλλο, την έγνοια μας για το διπλανό μας, δεν μπορούμε να τα αναβάλλουμε…κι εκεί, ευτυχώς, είχαμε δίπλα μας την Εκκλησία. Που φρόντιζε με χίλιους τρόπους, κάθε στιγμή, αυτούς που δεν είχαν τρόπο να σταθούν όρθιοι. Αυτούς που είχαν λυγίσει, που δεν μπορούσαν».

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε με θερμά λόγια την Εκκλησία της Ελλάδος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στις πιο κρίσιμες στιγμές της περασμένης τετραετίας, την κοινωνία μας την κράτησαν όρθια κι ενωμένη: η ελληνική οικογένεια που παραμένει ισχυρή. Και η Ελληνική Εκκλησία, που πιστή στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας μας, έκανε το καθήκον της στο ακέραιο… μια λέξη βρίσκεται στην καρδιά της Ορθοδοξίας: η Αγάπη! Η αγάπη για τον πλησίον, η αγάπη για την πατρίδα, που είναι το μέλλον των παιδιών μας. Η Ελληνική Εκκλησία είναι η «κιβωτός» αυτής της αγάπης! Εσείς την εμπνέετε στο λαό μας. Εσείς τη φυτεύετε και την καλλιεργείτε συνεχώς στις καρδιές μας. Και τώρα την αποδεικνύετε στα δύσκολα που πέρασε η κοινωνία μας…Αυτό είναι – με μια λέξη – το πνευματικό υπόδειγμα της Ορθοδοξίας: Αγάπη!

Τέλος, ο κ. Πρωθυπουργός έκανε γνωστό ένα ευρύ πρόγραμμα στήριξης των αναξιοπαθούντων, που πρόκειται να υλοποιήσει η Ελληνική Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος: «Έχουμε τώρα ένα πρόσθετο πρόγραμμα, που αποφασίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ελληνική Κυβέρνηση…και προβλέπει ότι για την επταετία 2014-2020, θα δοθούν 281 εκατομμύρια στην Ελλάδα ως «Πρόγραμμα Τροφίμων και Ειδικής Βοήθειας» στους ανήμπορους. Και μπορεί να ξεπεράσει και τα 350 εκατομμύρια…το έκτακτο αυτό πρόγραμμα θα δοθεί κυρίως τα αμέσως επόμενα χρόνια. Και το μισό απ’ αυτό, θέλω σήμερα να σας ανακοινώσω, θα το δώσουμε να το διαχειριστεί η Εκκλησία της Ελλάδος. Ώστε η ανακούφιση και η ανθρωπιά να έχουν και υλική υποστήριξη».

Εκτός από τον Πρωθυπουργό, συμμετείχαν στην ημερίδα με εισηγήσεις τους η Ευρωπαία Επίτροπος κ. Μαρία Δαμανάκη, ο καθηγητής και διακεκριμένος τραπεζίτης κ. Βασίλης Ράπανος, ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Επισκόπος Λιέγης και Καθηγητής κ. Jean-Pierre Delville, ο καθηγητής στο LSE κ. Iain Begg και ο Επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Συντονιστής στην ημερίδα που τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s