Επιστροφή βυζαντινού χειρογράφου από τις ΗΠΑ


064CDBEC2CAC0BCEC77AF4745AC7647A

Επαφές με αμερικανικά πολιτιστικά Ιδρύματα για την προετοιμασία ελληνικών εκθέσεων στην Ουάσινγκτον είχε στην διάρκεια της επίσκεψής της στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 8 και 9 Δεκεμβρίου  η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

Η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με τον Διευθυντή και αρμόδια στελέχη της Εθνικής Πινακοθήκης (Smithsonian National Gallery of Art) καθώς και με τον Αντιπρόεδρο και στελέχη του National Geographic.

Και τα δύο αυτά Μουσεία πρόκειται να φιλοξενήσουν   σημαντικότατες ελληνικές εκθέσεις το επόμενο διάστημα, αποδεικνύοντας εμπράκτως την υψηλή ζήτηση και ενδιαφέρον του αμερικανικού κοινού για τα αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο και τις δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού σε μέλη της ελληνικής κοινότητας που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα του ελληνικού πολιτισμού, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η Ελληνική Πρεσβεία σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard στην Ουάσιγκτων.
Η επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως στις ΗΠΑ συνέπεσε και με μία  σημαντική εξέλιξη. Όπως γνωστοποιήθηκε από τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές, το Πανεπιστήμιο Duke πρόκειται να παραδώσει άμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και αυτή με την σειρά της στην ελληνική, ένα βυζαντινό χειρόγραφο του 10ου αι.  που έχει στην κατοχή του, και το οποίο προέρχεται από την Αγιορείτικη Μονή Διονυσίου. Τόσο το βυζαντινό τετραευαγγέλιο που επαναπατρίστηκε τον Σεπτέμβριο από το Μουσείο Ghetty, όσο και το χειρόγραφο από το Πανεπιστημίου Duke, ανήκουν στους βυζαντινούς θησαυρούς που εκλάπησαν από τη Μονή την δεκαετία του ’60.
Περισσότερες πληροφορίες τόσο για το χειρόγραφο όσο και για την ημερομηνία επαναπατρισμού του αναμένεται να γνωστοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτων, η οποία θα το παραλάβει.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s