Νίκος Ξυδάκης: Ο Πολιτισμός είναι το όχημα της νέας εποχής


Πολιτιστική κληρονομιά, σύγχρονος πολιτισμός, απασχόληση, εκπαίδευση οι άξονες της κυβερνητικής πρότασης

7A28EB78AC50C3E4963C537178ACE112

Πολιτιστική κληρονομιά, σύγχρονος πολιτισμός, απασχόληση κι εκπαίδευση. Στους τέσσερις παραπάνω άξονες αναφέρθηκε στην ομιλία του στην διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης.
Ο κ. Ξυδάκης κινήθηκε εν πολλοίς σε γενικό πλαίσιο κι έκανε λόγο για τον ρόλο του Πολιτισμού και την πλούσια αντίστοιχη παράδοση της χώρας η οποία υπήρξε ακμαία ακόμη και σε δύσκολες περιόδους. «Ξαναπιάνουμε το νήμα από την διακοπείσα άνοιξη του ’60, την «Χαμένη άνοιξη» του Τσίρκα» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του προσθέτοντας πως «φιλοδοξούμε να είμαστε μέρος της άνοιξης του 2015».

Ο υπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητες στον τομέα του Πολιτισμού.

«Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, ο Σικελιανός ξεσήκωσε την Ελλάδα πάνω από το φέρετρο του Κωστή Παλαμά. Στα δύσκολα χρόνια ο πολιτισμός ήταν ο οδηγός και ο αρωγός του ελληνικού λαού. Είμαστε λαός ποιητών, φιλοσόφων, εμπόρων, ταξιδευτών και αν χρειαστεί πολεμιστών» δήλωσε ο κ. Ξυδάκης, σημειώνοντας:

«Έστω και υπό πίεση, έστω και υπό το βάρος μιας μεγάλης ιστορικής ανάγκης, έχουμε τώρα την ευκαιρία να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή και να δώσουμε μια νέα πνοή. Ξαναπιάνουμε το νήμα από τη διακοπείσα άνοιξη του ’60, την περίφημη «Χαμένη Άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα. Φιλοδοξούμε να είμαστε όλοι μας μέρος της άνοιξης του 2015. Αυτής που έρχεται, αυτής που ξεκίνησε και να τη ζήσουμε σαν πρωταγωνιστές, με χαρά και με ευθύνη, να γράψουμε την ιστορία της γενιάς μας. Ο πολιτισμός είναι το όχημα για αυτή την καινούργια εποχή».

Ο κ. Ξυδάκης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση δρομολογημένων έργων προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, την αναμόρφωση του ΤΑΠΑ ώστε να γίνει η «παραγωγική ατμομηχανή» του υπουργείου, αλλά και την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού κτηματολογίου -έργο με ουσιαστικό αναπτυξιακό χαρακτήρα, που όμως εκκρεμεί εδώ και χρόνια.

«Κεντρικό σημείο στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στη διασύνδεσή του με την παραγωγή πρωτογενούς πλούτου είναι η αναμόρφωση του ΤΑΠΑ» είπε ο κ. Ξυδάκης και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις «άπειρες δυνατότητες για να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα» μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, του εξορθολογισμού των πωλητηρίων, της θεσμοθέτησης και της διεύρυνσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά και με την ίδρυση ηλεκτρονικών καταστημάτων για πώληση προϊόντων.

«Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων μπορεί να πολλαπλασιάσει πολύ εύκολα τα έσοδά του, κλιμακωτά, και να γίνει η παραγωγική ατμομηχανή του υπουργείου Πολιτισμού» υπογράμμισε.

«Πέρα από την κληρονομιά, επιδιώκουμε να ανοίξουμε τη βεντάλια της σύγχρονης δημιουργίας μιας και πιστεύουμε ότι ο τόπος αυτός έχει δυνάμεις πέρα από τη δόξα και το κλέος του παρελθόντος και έχει πολλά να πει, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο» πρόσθεσε, αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου για την ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ξυδάκης ανακοίνωσε την προσπάθεια αναβάθμισης των υφιστάμενων χώρων, «αξιοποιώντας όλο το ανενεργό απόθεμα» και ταυτόχρονα, με την αποκέντρωση του σύγχρονου πολιτισμού θα επιχειρηθεί η δημιουργία υποδομών και δικτύων που θα διευκολύνουν το έργο των νέων δημιουργών.

Ο κ. Ξυδάκης δεσμεύτηκε, επίσης, για τη στήριξη όλων των θεσμών εθνικής εμβέλειας, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ενώ προανήγγειλε την «εθνική στρατηγική εξωστρέφειας» με στόχο τη διάχυση στο διεθνές περιβάλλον του πολιτιστικού πλούτου που παράγεται.

Όσον αφορά στη διασύνδεση του πολιτισμού με την απασχόληση, ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε πως ο πολιτισμός αποτελεί διεθνώς μια από τις βασικές δραστηριότητες παραγωγής πλούτου με «κύρος, εύρος και διάρκεια» που μπορεί να στηρίξει την απασχόληση υψηλών απαιτήσεων.

Για τον λόγο αυτό θα ενισχυθεί η απασχόληση στους τομείς εκτέλεσης έργων με αυτεπιστασία, αλλά και σε τομείς με άμεση σχέση με τον πολιτισμό, όπως π.χ. ο τομέας του τουρισμού, ενώ θα δρομολογηθεί η στενή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, για την εξεύρεση νέων λύσεων για την τόνωση της εργασίας.

Ως προς τη διασύνδεση του πολιτισμού με τον τομέα της εκπαίδευσης, ο κ. Ξυδάκης ανακοίνωσε τη συνεργασία του υπουργείου με την Γενική Γραμματεία Έρευνας για την ανάπτυξη προγραμμάτων καινοτομίας για καινοτομικά προϊόντα πολιτισμού.

«Θα αξιοποιήσουμε την πλούσια εμπειρία των ερευνητών και των τεχνολόγων για τη διοχέτευση πόρων του νέου ΕΣΠΑ σε έργα πολιτισμού και δημιουργικής επιχειρηματικότητας» υπογράμμισε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s